När man tänker på vinresa tänker nog de flesta på Sydamerika eller något annat land långt bort. Blickar man mot Europa i vinsammanhang är det mest Frankrike och Italien som dyker upp i huvudet. Men faktiskt så har England en hel del vingårdar som lämpar sig för härliga vinresor.

4632299-vineyard-and-chateau-d-yquem-sauternes-region-france

Visst är det trevligt att åka till Sydamerika på vinresa eftersom det finns en massa härliga vingårdar med helt fantastiskt vin där. Men faktum är att man inte behöver resa över halva jorden för att uppleva bra vin. Precis lika bra vin finns nämligen i Europa. Då kanske ni tänker att det är Italien eller Frankrike vi pratar om, och visst har de en massa vingårdar och fint vin. Men faktiskt så pratar vi om engelskt vin och en vinresa till södra England.

400 vingårdar

Detta kan låta helgalet men det engelska vinet vinner alltmer respekt och bara de senaste decenniet har det skett ett enormt uppsving för engelsmännens vin. I Svenska Dagbladet kan man läsa att ett engelskt bubbelvin år 2010 slog de största champagnehusen i världen vid en blindprovning. Detta är dock inte jättekonstigt med tanke på att det bara i området söder om London finns hela 400 vingårdar. Inom ett par år kommer dessa att kunna konkurrera med de allra populäraste områdena i Europa när det kommer till vinresor. I England finns dessutom mycket som vi svenskar gillar: grönskande trädgårdar, stora slott, charmiga byar och den engelska gemytligheten.

Investerar i vinet

I dag finns möjligheten att åka på vinresa i West och East Sussex som ligger mellan Brighton och London. Men det finns även många vinproducenter i Cornwall, Devon och Kent. England har faktiskt en lång vinhistoria men problemet de senaste åren har varit pengar. Nu börjar man dock satsa på vingårdarna igen och återerövrar landets historia som vinproducenter.