I takt med att svenskarna reser mer börjar vi också nyfiket titta upp från vår Europakarta. Har vi inte varit lite väl centrerade kring Rom, London och Paris? Berlin betraktas som ett form av festlokal som det bara är någon timmes resa till. När vi redan besökt de klassiska pärlorna börjar vi bli mer nyfikna på de annorlunda alternativen. Och för att lyckas etablera en känsla för det nya stället vill vi gärna stanna lite längre, om det går.

Att bo på hotell en längre tid är något för den som vill utforska en plats noga. Den gamla weekendresan har ersatts av en modern variant av ”bildningsresan”, och dagens svenska turist letar efter nya äventyr. Vi vill hitta ”the locals” och skryta om lite kaxigare resor än London. De klassiska resmålen har blivit vår weekend, medan de mer obskyra platserna kräver mer tid.

En annorlunda destination?

Ett land som de flesta känner till, och dessutom har en åsikt om, är Nordkorea. Och visst kan man turista även där, utan att det slutar i en tragedi. Varför inte åka på skidsemester till Masikryong? Visum ansöker du om på nordkoreanska ambassaden i Stockholm, och väl där få du en guide. Såhär skriven en journalist i Expressen om sin resa till Masikryong:

Vi behöver inte oroa oss för några stölder eller att bli utsatta för våldsbrott. Ordning och reda. Här gör man som man blir tillsagd och här sprutar man bort snön med tryckluft innan man lämnar in hyrskidorna i uthyrningen efter dagens sista åk. Här är snön vid liftarnas på- och av-stigningsplatser skyfflade i exakta vinklar. Här finns inget skräp på marken.

Kanske kan det tynga rent moraliskt – ändå åker folk utan att blinka till Thailand och Indonesien, som inte heller är helt problemfria. Snarare tror nog många på att en öppen dialog med de slutna länderna. Resandet är ett sätt för människan att vidga sina perspektiv, möta nya människor, och förstå vår omvärld på ett bättre sätt.