Precis som många andra länder i Syd- och Mellanamerika har den costaricanska kulturen uppstått ur en blandning av spanska, afrikanska och för-columbianska influenser. I Costa Rica finns även ett starkt karibiskt inslag – ättlingar till de jamiacaner som under 1800-talet arbetade med byggandet av landets järnvägar. De flesta i befolkningen härstammar från spanska kolonister, men det finns även många vars förfäder invandrat från bl.a. Italien, Tyskland och Polen.

Under 1900-talet kom också många politiska fångar från andra länder i Latinamerika, däribland Colombia, Peru, Argentina och Chile. På senare år har även många kineser sökt sig till landet, och de uppgår idag till ungefär 40 000 individer. Kinesernas antal har gjort att buddhismen har blivit en av de största religionerna i Costa Rica, även om den romerska katolicismen fortfarande dominerar stort.

Mat i Costa Rica

Förutom turismen är Costa Ricas främsta inkomstkällor export av jordbruksprodukter som bananer och kaffe. Dessa spelar även en viktig roll i den costaricanska matlagningen, även om den även innehåller en hel del andra ingredienser. Färska frukter och grönsaker spelar en viktig roll, ofta i kombination med ris och bönor. Maten är vanligtvis mild men smakrik.

Costa Ricas nationalrätt är gallo pinto, vilket ordagrant betyder ”målad tupp”. Rätten innehåller dock inte fågel, utan består av ris och svarta bönor, kryddat med lök, vitlök och hackad paprika. Rätten serveras ofta både till frukost, lunch och middag, med lite olika tillbehör. Gallo pinto, som även kallas burra i Costa Rica, är även nationalrätt i Nicaragua, men där används traditionellt röda bönor istället för svarta. Även till lunch är ris och bönor vanliga ingredienser, men då framför allt i form av maträtten casado: ris och bönor som inte blandas, och som serveras med någon form av kött eller fisk. Vanliga tillbehör till de flesta maträtter är stekt kokbanan, majstortillas och vitost. Grönsaker ur squashsläktet, som zucchini, zapallo, chayote och ayote,  är mycket populära.