Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur man inte alltid behöver resa långt för att ha det bra, Stockholm duger så väl. I dag skriver vi i stället om hur det kan bli krångligare att resa framöver, särkskilt om en ska till USA, som utökar sina säkerhetskontroller av de med nationalitet som kan resa in i landet utan visum.

arlanda terminal flygNyligen kunde vi i en artikel i Expressen läsa om hur det för svenskar och hela 37 andra nationaliteter kan lite krångligare att resa in i USA, eftersom vi svenskar samt de med nationalitet från någon av de övriga 37 länderna, vanligtvis inte behöver visum för en kortare vistelse i landet.

Säkerhetskontrollerna kan bestå av bland annat att samla information om de aktuella USA-besökarnas tidigare resor, till länder som just amerikanska myndigheter anser vara säkra hamnar för terrorism, eller terrorismbenägna. Dit hör länder så som krigssargade Syrien men även Irak, ett land som USA varit inne i och stökat runt, med förmodligen ännu mer terrorism som följd.

Attackerna i Paris skärper säkerhetsläget avsevärt

Nu efter de hemska terrorattackerna i Paris för några veckor sedan är säkerhetsläget spänt och det är med hänvisning till dessa meningslösa våldsdåd som skärpningen skett. Man vill helt enkelt öka möjligheterna att hindra terroristers försök att resa in i USA, och skada även amerikanska medborgare, likt det som hände den 11 september 2001.

Vita huset säger även att det kommer att börjas göras tester som samlar in biometrisk information, däribland fingeravtryck, som kommer från just resenärer som reser in i landet utan ett visum. Man vill inte heller att terrorister ska kunna resa in i USA med hjälp av stulna eller borttappade pass, varefter man vill göra sig säker på dessa återkommande resenärer från bland annat olika länder runt om i Europa.

Vi får se om säkerheten så småningom lugnar ner sig men just nu är det en orolig och vaksam värld vi alla lever i och som vi som älskar att resa alltjämt får känna på.