Det finns flera anledningar att röra sig i Sydamerika, men något som man kanske inte tänkt på är att åka dit för fågelskådning – vilket är precis vad SVTs nya programsatsning handlar om.

host-faglar-ekorre-teckningNågot som börjar förlora sin nördstämpel är aktiviteten fågelskådning, skriver Sydsvenskan som berättar om SVTs nya programsatsning med fågelskådning på menyn. I programsatsningen ”Det stora fågeläventyret” som kommer sändas under 2017 kommer vi få följa med några folkkära kändisar på ett riktigt äventyr när de paras ihop med varsin superornitolog och under hela åtta veckor kommer få tävla mot varandra. På svt.se skriver man att de tävlande i programmet kommer att besöka vackra miljöer runt om i hela Sverige och finalen kommer slutligen att avgöras i Peru där deltagarna ska beskåda en kondor. Men precis som domaren Gigi Sahlstrand säger till Sydsvenskan så har fåglar vingar, och det går inte att beställa en kondor – om deltagarna lyckas med sitt uppdrag får vi alltså se i sluttampen av programmet. Så ett tips till den som vill försöka sig på liknande äventyr är att verkligen gardera sig för att få se majoriteten av Perus 1 800 olika fågelarter är att kombinera sin resa i Sydamerika med andra platser såsom att även ta en tur till Galapagos för att beskåda djurlivet där, vilker är något som Tailormade Peru kan hjälpa anordna via länken: http://www.tailormadeperu.se/peru-resor/kombinerade-lander/peru-och-galapagos.

Tävlingar och mycket natur

I programmet ”Det stora fågeläventyret” kommer de folkkära kändisarna att tillsammans med sina ornitologer att tävla både i fågelkunskap, uthållighet och i samarbete. Programledare är Martin Emtenäs och domare är Gigi Sahlstrand som tillvardags är Sveriges enda professionella kvinnliga fågelskådare och fågelguide. I en intervju med Göteborgs Posten säger hon att intresset för fågelskådning under de senaste åren ökat markant och att dess nördstämpel sakta men säkert börjat att tvättas bort. Hennes förklaring till varför detta skett är för att hon tror att folk behöver nya sätt att slappna av och stressa ner på, och det är något som verkligen går hand i hand med fågelskådning. Inte heller anser hon att denna hobby är något man måste ägna sig åt på egen hand eller ensam, snarare tvärt om. Enligt Gigi är fågelskådning en social hobby och man lär känna många nya människor när man ägnar sig åt sin hobby. I denna video kan vi till exempel se när hon och en hel del andra fågelentusiaster spanade på gäss i Hjälstaviken: